mandag 3. oktober 2011

"MER DEMOKRATI"?

Er det bare meg, eller klinger det litt hult med "mer demokrati" fra politikere som over tid har innskrenket det norske folkestyret de siste tiårene? Det er en kjennsgjerning at stemmeretten i Norge er blitt mer begrenset siden etterkrigstiden.

I 1974 innskrenket man retten til å kumulere, og det var vel da man fjernet kumuleringer ved Stortingsvalg. I høstens kommunevalg var strykningsretten for første gang fjernet. Velgerne kan ikke lenger stryke listekandidater som man ikke liker eller mener har gjort en dårlig jobb.

Årsaken til at man fjernet strykningsretten, var at det var så "demotiverende" for politikere å bli strøket. Politikerne ville bli så lei seg hvis velgerne ikke likte dem.

Det er garantert deler av det politiske lederskapet i kommunene som gikk på en Terra-smell glade for. Frekkhetens nådegave er noen av dem gitt, siden opptil flere av dem stilte til gjenvalg etter å ha ruinert sine respektive kommuner.

I stedet bør man kanskje snart begynne å utdype hva man mener med "mer demokrati". Man kan f.eks. gjeninnføre strykningsretten. Man kan innføre tilbakekallingsrett, slik at udugelige/upopulære politikere kan kastes. Man kan innføre en nyvalgordning. Man kan ta opp det norske embetsverkets uavsettelighet til revisjon. Man kan innføre direktevalg av ikke bare ordførere, men også andre ansatte i det offentlige. I USA velger man f.eks. politisjef/lensmann i kommunene. Ja, man kan gå så radikalt til verks som å avskaffe kumulering, så det blir velgerne, ikke partiene som bestemmer, ja forhåndsbestemmer, hvem som skal bli landets folkevalgte.

Det er kanskje bare meg, men for meg høres det granngivelig ut som om man forveksler "mer demokrati" med "flere diskusjoner" og/eller "større åpenhet/toleranse". Og for all del, bra er det. Men jeg har ennå til gode å høre én politiker som - post 22/7 - foreslår noe konkret for å utvide demokratiet, dvs. noe som har noe som helst å gjøre med mer folkestyre å gjøre. Jeg har ikke sett ett forslag til endringer i Valgloven etter 22/7.

Nå blir dessverre "17. mai-tale-preget" mer og mer framherskende for hver nye Utøya-tale som er basert på mantraet "mer demokrati". Troll, vær deg selv nok.

3 kommentarer:

 1. Her på Nesodden ignorerer flertallet av politikerne t.o.m. utfallet av folkeavstemningen til ordførervalget. Disse politikerne viser en velgerforakt i særklasse. Begrunnelsen deres er (også i andre saker) at velgerne har valgt dem, og dermed gitt dem carte blanche for å bestemme hva som helst. Man vil slettes ikke ha noen innblanding fra velgerne, nei takk. Poor world... Samme tenkemåte som i totalitære stater med diktatur av et eller annet slag.

  SvarSlett
 2. Flott at strykninger har blitt forandra til til strykniner for hele det politiske systemet.

  Drep alt engasjement i politikk! Vi må jo passe på at døgeniktene ikke kan strykes, akkurat som ellers i det norske samfunn.

  Vi må ta vare på alle som ikke har meninger, eller egen vilje og evne til innsats, vi vil at alle skal bli like, og gjøre akkurat slik kapitalen befaler.

  Ja, jeg er gretten. På linje med Gerd Liv Valla og en politisjef på Romerike som faktisk utrettet noe i det embetet. Jeg ble som de to styrta av tapere som ikke orka en levende sjel med meninger og trøkk, og jeg er forbanna. I dag kan man ikke stryke annet enn de som fungerer/leverer, de som juger og trikser er beskytta av systemet.

  Finnes det i det hele tatt lederskap i offentlige sammenhenger, er det ikke bare nikkedukker som jatter med og meler si ega kake?

  Før stemte jeg rødt på kommunevalg, og SV på stortingsvalg. SV, står ikke det for Sosialsitisk Venstereparti? Når jeg hører broileren de har som leder i dag, så får jeg mest lyst til å stemme på ei lyshåra kjerring på andre sia, det er ikke mye sosialisme igjen. Når jeg leser deres program, oppleves det mer shizofrenisk enn sosialistisk. Dagens politikk er jo kjemisk fri for ideologi, så hvorfor stemme i det hele tatt?

  Kan ikke garantere at min røde sjel klarer å mobilisere hele min kropp til å bevege seg til valglokalet til høsten for å stemme på løgnhalser og selvgode krapyler, og jeg vet jeg ikke er alene.

  Det er lenge siden politikk ga mening, vi har vel egentlig ikke hatt rød politikk i dette landet siden den gang Lumbago var på høyden og Nordli var på vei hjem til bygda si. Faen hvor jeg savner Trygve Bull og Hanna Kvanmo, det hadde heller ikke skada om Aslak Sira Myre slutta med finkultur og vendte tilbake til politikken, for akkurat nå er jo rødt dødt.

  Hvor er det blitt av filosofene i politikken? Finnes det bare i fantasien og tørre drømmer? Nei, ikke der en gang lenger...

  Farvel demokrati, kapitalismen og hykleriet har tatt over...

  Og de ler seg i hjel hele veien til banken, mens jeg gråter meg i søvn hver natt, og gleder meg til den dagen jeg blir fritatt for å se på...

  Håper jeg kan treffe noen få vakre kloke mennesker mellom gråteriene...

  SvarSlett