onsdag 25. februar 2009

NEI TIL
SPRÅKLIG MOBBING AV BARN


Ett av Nasjonal Samlings prosjekter var å skape et "(ultra)nasjonalt” språk.

Professor Finn-Erik Vinje har i alle år kjempet med nebb og klør mot enhver språklig fornyelse og “utenlandsk” innflytelse på språket. Han har kjempet mot slang, han har pukket på formelle regler og ord og idiomer som ingen under 50 år bruker, og nå er han i gang igjen, denne gangen mobber han barn, til og med.

Det er denne tankegangen som fikk Språkrådet til mene at “frisbi” eller "fribee”, skulle hete “sendeplate” på norsk, og det er denne mentaliteten som har fått alle snowboardere til å protestere mot at det skal hete “snøbrett”. Pudderfolket sier “snowboard”.

Det vil kanskje ikke bli så lett å møte til første skoledag for lille Tallulah når halve Norge, anført av en professor, til og med, pluss mor og far til de framtidige klassekameratene hennes har sittet i stua og hånet både Märtha Louise og Emma Tallulah hver gang de er på TV? Som om det er hensynet til barnet som Vinje er opptatt av i dette tilfellet? Ja, sikkert.

Det viser seg dessuten at det var Ari Behns og Märtha Loises eldste datter som hadde foreslått det. Hvor mange foreldre ville ikke gjort det samme og føyet storesøster? Det er faktisk litt søtt, synes jeg, nesten litt Kleenex: “Klart det, jenta mi, klart hun skal hete Tallulah når du vil det.”

Jeg kjente en jente som kalte opp datteren sin etter den snille, greie fiskehandleren på en gresk øy, fordi hun mente at gammel’n brakte henne lykke. So?

DET HAR ALDRI VÆRT FLERE “RARE” NAVN I NORGE, OG GODT ER DET!

Og så kommer det …

— Ja, og man kan ikke irritere seg over at barn heter Muhammed og sånn, når de har en helt annen kulturell bakgrunn, men dette er jo supernordmenn. Da er det en utidighet, mener Vinje.

“Muhammed og sånn”, ja. Og “sånn”?? Er det kanskje dette han mener:

— Ja, og man kan ikke irritere seg over at barn heter Muhammed og sånn, når de har en helt annen kulturell bakgrunn, men dette er jo HVITE. Da er det en utidighet, mener Vinje.

Herrefolkmentaliteten lyser av Vinjes diskurs.

“Barnemoren er som kjent meget interessert i åndelighet, healing og engler, og i den sammenhengen passer de bisarre navnene, hva vet jeg.”

OK, vi bytter om, her også, det kalles et retorisk grep, så ser vi hva FEV egentlig mener:

«Hele Indias befolkning på 1,5 milliarder, alle buddhister, ikke minst tibetanerne anført av Dalai Lama osv. osv. er er som kjent meget interessert i åndelighet, healing og engler eller ånder, og i den sammenhengen passer de bisarre navnene, hva vet jeg.»

Hva skal Vinje si til det? Kanskje …

— Ja, og man kan ikke irritere seg over buddhister eller hinduer og sånn, når de har en helt annen kulturell bakgrunn, men vi er jo HVITE (supernordmenn??). De vokser det nok av seg, de blir sikkert siviliserte en dag, de også.

“Supernordmenn”, ja. Senterpartiet, Kvikk-Lunsj, rømmegrøt og geitost. “Det er typisk norsk å være god.” Her lukter det brunt, på mer enn én måte.

Sjekk denne, videoen er lagd av en afro-amerikaner fra New York bosatt i Norge, regissørens datter står f.ø. i Folkeregisteret med mellomnavnet Jazz:

NEGER THIS! by Carl Proctor jr.
href="http://www.youtube.com/watch?v=Hp2oH2lhbTM"

Slå opp i ordboka, se “frihet”.

Hvordan er det i det hele tatt mulig å kalle et navn “bisarrt"? I forhold til HVA DA??

Riktig, Vinje. Nordmenn vet best. Og hottentotta går i bastskjørt og er kannibaler, så de har “bisarre” navn.


Morten Jørgensen, 22. januar 2009.

(Med forbehold om riktig gjengivelse av Vinje fra Aftenpostens side.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar