mandag 29. mars 2010

LA STORE NORSKE LEKSIKON (SNL) DØ

Den nasjonalromantiske redningsaksjonen for SNL smaker av sosialdemokratisk frykt for tap av statlig kontroll over informasjonsstrømmen og minner om luddit-argumentasjonen på 80-tallet mot oppløsning av kringkastingsmonopolet i Norge.

Slik kan det derimot gjøres:

Statlig støtte til Wikipedia bør avvises på prinsippielt grunnlag. Hva vil ellers skje når Hviterussland eller Burma kommer på banen? Forutsetningen for det globale tillitsvotumet til Wikipedia er leksikonets uavhengighet. Statlige midler er en trojansk hest, det vil undergrave Wikipedias kredibilitet.

SNL (RIP) og det som måtte finnes av unik kompetanse knyttet til SNL-prosjektet som ikke dekkes av f.eks. CapLex og andre norske leksika,legges inn under Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbiblioteket og/eller Utdanningsdepartementet og/eller Statens Informasjonstjeneste lager en sertifiseringsordning: “Godkjent for bruk i skole og offentlig administrasjon”, eventuelt med en “Godkjent for tilleggsbruk på Videregående Skoler og høyere læresteder”, hvis man skal legge ut kontroversielt eller omstridt (litterært, politisk, religiøst) materiale av debatthensyn. Dette stempelet påføres godkjente Wikipedia-sider og ordningen vil i så fall få samme status som godkjenningsordningen for lærebøker.

Nasjonalbiblioteket og/eller Statens Informasjonstjeneste får ressurser til å oppdaterer Wikipedia etter behov og i samarbeid med relevante departementer, herunder Utenriksdepartementet, siden tiltaket vil også kunne få positive ringvirkvirkninger og innspill fra og for norsk eksportindustri og turisme.

Slik vil Norge ta steget inn i DETTE århundret og bidra til en mest mulig nøytral og objektiv informasjon om Norge til hele verden, innenfor rammene av det som allerede de facto er det GLOBALE kunnskapsverket, nemlig Wikipedia. Utenlandske turister og næringsdrivende bruker Wikipedia, de også, ikke SNL.

Norske lenker på engelske Wikipedia-sider til rene norske sider, gjerne med en engelsk eller flerspråklig sideversjon, vil øke den generelle nettrafikken til Norge. Artiklene som man i 1990 gikk til SNL for, vil bli tilgjengelige for en hel verden. Det er kostnadseffektivt, det er synergetisk.

I dag inneholder den sikkert svært så besøkte engelske Wikipedia-siden bare femten usystematiske norske lenker, hvorav én om Edvard Grieg, én om “same sex marriage”, én fra Den Norske Rugby-union, samt en snedig gratis markedsføringsoppføring fra Trollech med hovedsete i Quatar. Opera står jo der, så hvorfor ikke? Men ingen Frognerpark eller Holmenkollen, ingen Vøringsfoss, ikke Nordkapp. Ikke Statoil eller Aker. Ikke NFF eller RBK eller Lillehammer 1994 Revisited.

Og ingenting om norsk laks. Det er kanskje like bra, når man vet at en av fordelene med Wikipedia, er at Kurt Oddekalv har rett til å bestride offisiell statsinformasjon. Vel, dette er det nye nettdemokratiet, så get used to it, for å si det på godt norsk.

Et paradoks: Engelsk Wikipedia har The Free Encyclopedia som undertittelen i logoen sin. Svensk Wikipedia også. Men ingen har giddet å lage en tilsvarende norsk. Jeg bare nevner det.

La SNL få dø, før vi risikerer at Avisene Landsforening spiller lokalaviskultur-kortet og foreslår økt pressestøtte, dvs. at staten også må “redde” papiravisene, dette “særnorske” fenomen som er så viktig for (fyll ut selv).

Uten statlig hjelp vil det snart bare være +50 år-gruppen som benytter ærverdige SNL. Kidsa bruker Wikipedia, både på engelsk og norsk. Nyutdannede lærere også.

For å bruke regjeringens språk: Anerkjenn Wikipedia.

(Opprinnelig publisert 29.03.2010 som kommentar på Eirik Newths forfatterblogg i en noe mindre gjennomarbeidet form.)

2 kommentarer:

  1. "Et paradoks: Engelsk Wikipedia har The Free Encyclopedia som undertittelen i logoen sin. Svensk Wikipedia også. Men ingen har giddet å lage en tilsvarende norsk. Jeg bare nevner det."

    Med all respekt: Dette er tullprat. Se i øverste venstre hjørne på http://no.wikipedia.org . Det har stått "Den frie encyklopedi" de siste 3 årene, minst.

    SvarSlett
  2. Huff, da. Et Google-søk på bildeR var tydeligvis ikke nok. Min tabbe. Det burde stått: "Søker man på "norsk logo Wikipedia", kommer "Den frie encyklopedi" først opp på side 4". Eller det KUNNE stått det. For det er vel kanskje å strekke den anekdotiske skinnfellen litt vel langt.

    SvarSlett